Efficiënt kortegolf infrarood elektrisch verwarmingselement

 • Halogeen infrarood verwarmingselementen gebruiken  het licht van halogeen lampen als warmtebron
 • Het licht dat wordt uitgezonden door halogeen verwarmingselementen is voornamelijk onzichtbaar infrarood (warmte)
 • Zeer efficiënte warmtebron
 • Betrouwbaar hoge kwaliteit Japans verwarmingselement met een lange levensduur
USHIO halogen infrared heater
USHIO halogen infrared heater
Kortegolf infrarood elektrisch verwarmings element
USHIO shortwave infrared electrical heater
Japanse hoge kwaliteit verwarmingselementen met lange levensduur

Voordelen

Energiebesparing door hoge efficiëntie

 • hoge efficiëncy warmtebron. Meer dan 85% van de ingaande energie wordt uitgestraald als infrarode straling (=warmte)

Energiebesparing door korte aan/uit reactiesnelheid

 • De uitgestraalde energie van halogeen verwarmingselementen start en stopt vrijwel direct met het schakelen vanwege gloeidraden met lage warmtecapaciteit. U schakelt alleen energie in als het gewenst is en direct weer uit als het niet gewenst is. Dit bespaart energie en voorkomt een te hoge en te lage temperatuur (overshoot/undershoot) van het proces.
 • Kwartsbuis verwarmingselementen en met nadruk keramische verwarmingselementen bevatten veel meer massa en hebben daarom tijd nodig om op te warmen en af te koelen.

Lange levensduur en constante energie uitstraling

 • De verwarmingselementen zijn ontworpen voor 5000 branduren op 100% van de nominale spanning.
 • Omdat we de spanning moduleren naar het verwarmingselement van 0-100% zal de levensduur in de praktijk veel langer zijn.
 • De energie uitstraling van de lampen blijft nagenoeg gelijk tot het einde van de gespecificeerde levensduur.
USHIO long life constant energy heating elements

Eenvoudige en snelle montage met Emit-Fit lamphouder

 • eenvoudig klik-in / klik uit systeem voorkomt complexe bedrading
 • met de EmitFit connector is geen aanvullende technische kennis nodig voor het verwisselen van een IR verwarmingselement.
 • De veerconstructie houdt de EmitFit IR lamp stevig vast in de lamphouder, elke montage positie is mogelijk.
 • De EmitFit connector heeft een 960mm aansluit draad die makkelijk temperaturen van 350°C kan weerstaan.

Infrarood straling kan gericht worden

 • Infrarood straling can met spiegels optisch gericht worden. Hiermee kan het licht gefocusseerd en verspreid worden. Op deze manier kan warmte op de juiste manier naar het te verwarmen object worden gestuurd. Dit geeft een hoge vorm van controle over het te verwarmen oppervlak.
USHIO highly controllable heating element

Verwarming zonder direct contact

 • De te verwarmen objecten worden zonder direct fysiek contact verwarmd

Schone warmtebron

 • Objecten kunnen in elke omgevingsvorm worden verwarmd, blootgesteld aan de atmosfeer of onder vacuüm. Dit neemt zorgen weg over beschadiging aan het object of de omgeving waarin het zich bevindt.

Verwarmen onder vacuüm

 • USHIO verwarmingselementen hebben een bewezen staat van dienst als warmtebron met hoge betrouwbaarheid in vacuümapparatuur.

Effectieve aansturing van Uw verwarmingselement

REVO S serie

Universele reeks enkelzone 1, 2 of 3 fase thyristoren voor normale weerstand en lang- tot middengolf infrarood lamp belastingen, van 30-800A, 480/600 or 690Vac.

Vermogen synchronisatie en piekstroom begrenzing mogelijk in combinatie met de REVO PC. Dit houdt het vermogen binnen de limiet van Uw energiecontract.

REVO S serie catalogus

Lamp levensduur & voorzorgsmaatregelen bij installatie

Om de beste en optimale prestaties van Uw infrarood verwarmingselement te krijgen, worden de volgende richtlijnen strikt aanbevolen. Volg deze op en Uw verwarmingselement zal gedurende de verwachte levensduur correct en volgens de specificaties blijven functioneren.

Afdichting temperatuur: maximaal 300°C

De afdichting van het halogeen verwarmingselement is gemaakt met molybdeenfolie. De molybdeenfolie is niet volledig geïsoleerd van de buitenlucht en wordt in feite blootgesteld aan lucht via een minieme opening tussen de externe loden staaf en het kwartsglas.

Extreme oxidatie van de folie zal optreden als de temperatuur van dit gebied 350°C of hoger bereikt.

Oxidatie van de molybdeenfolie zal het volume vergroten, waardoor het tegen het kwartsglas drukt en het beschadigt en de folie zelf beschadigt.

Zorg ervoor dat de temperatuur van de afdichting op 300°C of lager blijft om een langdurig stabiel gebruik te garanderen.

Configureer de armaturen (lampbehuizing) zo dat de temperatuur van de geleidingsdraad, contactklemmen en connectoren (behuizing) onder de bedrijfstemperatuurlimiet blijft.

USHIO halogen heater seal
De levensduur neemt af als de sealtemperatuur hoger is dan 300°C

Lamptemperatuur en halogeen cyclus: tussen 250°C en 800°C

De halogeen cyclus verwijst naar het halogeengas dat vaak in de lamp wordt gevuld. Het reageert en combineert zich met het verdampte wolfraam uit de gloeidraad, waardoor wordt voorkomen dat het wolfraam dat uit de gloeidraad komt wordt afgezet op de bolwand waardoor de wand zwart wordt.

De temperatuur van de lamp moet tussen 250 °C en 800 °C worden gehouden om ervoor te zorgen dat de halogeen cyclus effectief werkt en om de integriteit van de kwartslamp en afdichtingen te behouden.

Construeer de armaturen (lampbehuizing) en koelmaatregelen zodanig dat de unit werkt bij een buiswandtemperatuur tussen de 250°C en 800°C.

Bij temperaturen lager dan 250°C zal het halogeengas niet erg effectief zijn en zal eventueel verdampend wolfraam uit de gloeidraad zich op de lampwand afzetten. De hoeveelheid afzetting kan klein zijn, aangezien de verdamping van wolfraam lager is bij lage temperaturen dan bij hoge temperaturen, maar na verloop van tijd kunnen deze wolfraamafzettingen zich ophopen en resulteren in een donkere verkleuring van de lampwand. Als dit effect wordt aangetroffen, kan het vaak worden verholpen door de lamp opnieuw binnen het voorgeschreven temperatuurbereik te laten werken, waardoor het grootste deel van deze zwarte afzetting zou moeten verdwijnen.

Bij temperaturen hoger dan 600°C wordt het halogeengas weer minder effectief in het voorkomen van het zwart worden van de lampwand. Vanaf deze temperatuur begint het dissociatieproces van de halogeen/wolfraamverbinding een rol te spelen, waarbij een deel van het vrije wolfraam wordt neergeslagen op de lampwand.

Bij temperaturen hoger dan 800°C neemt niet alleen het zwart worden toe, maar zullen ook spanningen in het kwarts als gevolg van verhoogde temperatuurgradiënten de lamp beginnen te beïnvloeden, zowel op lokale posities van de lamp als bij de overgang van de lamp naar de afdichtingen. Bovendien zullen eventuele kleine onzuiverheden in de lamp niet langer verwaarloosbare effecten hebben vanwege de verhoogde mobiliteit en reactiesnelheden.

USHIO heater bulb temperature and halogen cycle
Correcte werking tussen 250°C en 600°C

De invloed van spanningsverandering op levensduur van de lamp

De levensduur van een lamp wordt sterk beïnvloed door de spanning die op de lamp wordt aangebracht.

Als de spanning met 10% zou worden verhoogd ten opzichte van de nominale spanning, dan zal de levensverwachting met 1/3 van de nominale levensduur worden verkort.

Omgekeerd en theoretisch, als de aangebrachte spanning beperkt zou worden tot 90%, dan zou de levensduur naar verwachting met 3,5 keer de nominale levensduur toenemen.

In de praktijk zijn er echter andere factoren die zo’n grote toename van levensduur voorkomen. Desalniettemin moet worden opgemerkt dat de levensduur aanzienlijk kan worden beïnvloed door relatief kleine spanningsveranderingen.

USHIO infrared heater voltage variation and life variation

Correcte positionering van het verwarmingselement

De standaard modellen zijn allemaal gespecificeerd voor horizontale montage.

Lampen kunnen defect raken of een extreem kortere levensduur krijgen als de lamp wordt ingeschakeld wanneer deze onder een hoek staat die groter is dan de toegestane hoek (horizontaal ±4°).

Als U de lamp niet onder de juiste hoek gebruikt, zal dit leiden tot oververhitting en een kortere levensduur .

toegestane hoek (horizontaal ±4°).

Lampen niet in serie of parallel schakelen

Schakel lampen niet in serie of parallel schakeling. Dit kan leiden tot beschadiging van de lamp en een verkorte levensduur.

Inschakel stroom

De weerstand van wolfraam verandert zeer sterk met de temperatuur.

Wanneer een IR-lamp wordt gestart vanuit een koude toestand, loopt in de lamp een stroom (ampère) die ongeveer 7-10 keer de normale bedrijfsstroom is. De grootte en duur van deze stroom is sterk afhankelijk van het type lamp dat wordt gebruikt.

Met deze inschakelstroom moet rekening worden gehouden bij het ontwerpen van systemen die veel lampen gebruiken, aangezien dit van invloed kan zijn op het elektriciteitsnet van het systeem. Er zijn methoden om dit te verhelpen, zoals  zogenaamd soft-starten of de lampen bij lage gewenste energie afname op laag vermogen stationair te laten draaien.

Zie onze REVO S thyristoren om deze lampen effectief aan te sturen.