Temperatuur regelaar

temperatuur regelaar voor alle soorten van processen en machines

Alle temperatuur sensoren 

Alle PID regelaars

Alle thyristoren en solid state relais SSR

Alle temperatuur recorders

PID regelaar

Een PID-regelaar of temperatuur regelaar is de meest gebruikte regelaar in de procesindustrie voor verwarmende processen. De letters PID staan voor Proportioneel, Integrerend en Differentiërend.

Stel, u heeft een cafetaria en u wilt de olie in uw frituurpan netjes op 175 graden houden, dan is een PID-regelaar nodig om de temperatuur stabiel te houden. Ook als u niet bakt, koelt de olie in uw ketel langzaam af, omdat er nu eenmaal warmteverlies is naar de omgeving die kouder is. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de temperatuur in de cafetaria. De PID regelaar zal echter continue een klein beetje vermogen toevoeren, exact genoeg om het warmteverlies te compenseren. Dit is het proportionele gedrag van de regelaar.

Als de temperatuur van de olie plots gaat dalen, bijvoorbeeld omdat u enkele producten gaat bakken, dan zal de PID-regelaar snel meer gaan uitsturen om deze extra sterke daling van de temperatuur te compenseren. Deze extra uitsturing wordt geregeld door de D (differentiërende) factor. Er wordt dan in korte tijd extra warmte toegevoegd. De I-factor zorgt er uiteindelijk weer voor dat de gemeten temperatuur (van de olie) weer gelijk wordt aan de ingestelde temperatuur van 175 graden.

Een PID-regelaar verwarmt dus slimmer dan een eenvoudige thermostatische regelaar die alleen maar een 0% of 100% stand kent. Hij berekend contunue hoeveel procent vermogen er nodig is.​

Als u op de snelweg rijdt en u ziet een bord 100 – maar u rijdt al 95 kilometer per uur – dan gaat u toch niet vol uw gaspedaal indrukken? Waarschijnlijk geeft u een klein beetje gas erbij, zodat de 100 wordt aangetikt. Daarna houdt u het gaspedaal iets dieper ingedrukt om de wijzer op 100 te houden. Voila, ook uw hersenen  functioneren als een soort PID-regelaar .

Waarom een PID-regelaar van CasCade?

CasCade is de officiële dealer van RKC Instrument Inc. in dit deel van West-Europa. PID-regelaars van het Japanse bedrijf RKC  zijn één van de beste en meest betrouwbare instrumenten ter wereld. Dit komt o.a. door het “Briljant” PID algoritme dat RKC heeft ontwikkeld, waardoor de temperatuur onder vele omstandigheden zeer stabiel blijft. Daarnaast speelt de mentaliteit van de Japanse bevolking een belangrijke rol.  Er is een ultieme wilskracht, om alleen maar het aller-allerbeste te willen produceren. Veel goedkope en ook imitatie PID-regelaars hebben minder robuuste elektronica en minder sterke softwareberekeningen om zo goed de temperatuur te kunnen regelen.

Vele verschillende soorten PID-regelaars

Wij leveren van miniatuur PID regelaars tot supersnelle procesregelaars voor de semiconductor industrie en van regelaars met een stabiliteit van 0,001°C tot multi-zone systemen van honderden regelkringen. Als het om een temperatuurregeling gaat, kunnen wij u in bijna alle gevallen een oplossing bieden.

Een unieke regelaar nodig?

Bij ons bedrijf bent u aan het juiste adres als u een oplossing nodig heeft op het gebied van temperatuurregeling. En mocht die standaard oplossing niet in ons programma zitten, dan gaan onze engineers met u om de tafel om te kijken of er een oplossing op maat gemaakt kan worden.